Wednesday, July 24, 2024

Bashkimi Evropian, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe UNDP vizitojnë fshatin historik të Janjevës

Must read

Ambasadori i BE-së në Kosovë, Tomas Szunyog, Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku, Përfaqësuesja e Përhershme e UNDP-së, Maria Suokko, e shoqëruar nga Këshilltari, Zëvendës Shefi i Misionit në Ambasadën Kroate në Kosovë, Nedjelko Špilek, kryetar i Komunës së Lipjanit, Imri Ahmeti, dhe mysafirë të tjerë të shquar dhe partnerë të projektit vizituan qendrën historike të Janjevës/Janjevo për të vëzhguar punimet e vazhdueshme restauruese në nëntë shtëpi, për të mësuar rreth planeve për shfrytëzimin përfundimtar të 14 shtëpive dhe për të takuar pjesëmarrësit e trajnimit të udhërrëfyesve turistikë.

Ndërhyrjet janë duke u kryer përmes projektit “Trashëgimia kulturore si Nxitëse e Ringjalljes Ekonomike në Janjevë”, financuar nga Bashkimi Evropian (BE) dhe Ministria e Kulturës Rinisë dhe Sporteve (MKRS) dhe zbatuar nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP në Kosovë).

“Jam krenar që jam dëshmitar i përpjekjeve të jashtëzakonshme restauruese në Janjevë. Ky projekt, i financuar nga BE-ja dhe partnerët tanë, nuk ka të bëjë vetëm me ruajtjen e trashëgimisë kulturore, por edhe me krijimin e mundësive për komunitetin lokal. Së bashku, ne po ringjallim historinë historike. qendër dhe sigurimin e një të ardhmeje më të ndritur për Janjevën”, tha Tomas Szunyog, ambasadori i BE-së në Kosovë.

Hajrulla Çeku theksoi: “Ky program shkon përtej mbrojtjes së trashëgimisë sonë kulturore. Përmes restaurimit dhe rifunksionalizimit të 14 shtëpive tradicionale, përmirësimit të infrastrukturës publike, përmirësimit të kapaciteteve njerëzore lokale për turizmin dhe zhvillimit të mjeteve të menaxhimit, qendra historike e Janjevës. do të shndërrohet në një destinacion tërheqës për vizitorët, dhe në këtë mënyrë do të zhvillojë turizmin dhe do të mbështesë ekonominë tonë vendore. Qeveria e Kosovës mbetet e përkushtuar për të zgjeruar këtë partneritet dhe për të punuar intensivisht për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore, e cila do të promovojë harmoninë ndërkulturore si vlera universale të shoqërisë dhe do nxis zhvillimin lokal dhe ekonomik”.

“Përmes këtij projekti, ne po punojmë së bashku me një sërë partnerësh në përpjekje për të sjellë jetë dhe energji të re në këtë fshat historik. Bashkëpunimi ndërmjet Bashkimit Evropian, Ministrisë së Kulturës Rinisë dhe Sportit dhe UNDP-së në Kosovë demonstron përkushtimin tonë të përbashkët për promovimin e trashëgimisë kulturore si një shtytës për zhvillim të qëndrueshëm. Së bashku, ne po ofrojmë mundësi për një të ardhme më të ndritshme për të gjitha komunitetet e përfshira”, tha Maria Suokko me këtë rast.

Restaurimi i shtëpive do të kontribuojë në ringjalljen e historisë dhe kujtimeve të familjeve kroate që dikur jetonin atje, duke inkurajuar kthimin dhe ruajtjen e trashëgimisë së pasur kulturore të Janjevës. Nga projekti do të përfitojnë të gjitha komunitetet duke pasur mundësi për ringjallje socio-ekonomike dhe promovim të turizmit lokal. Për më tepër, nisma të rëndësishme janë në zhvillim e sipër, si krijimi i një platforme për të hartuar asetet e trashëgimisë kulturore dhe natyrore për turizmin rural, trajnimi për guidat turistike dhe mbështetja për gratë dhe të rinjtë përmes programeve të zhvillimit të aftësive që kontribuojnë në fuqizimin e tyre ekonomik.

Shënim për projektin:

“Trashëgimia kulturore si Nxitëse e Ringjalljes Ekonomike në Janjevë”, i financuar nga Bashkimi Evropian (BE) dhe Ministria e Kulturës Rinisë dhe Sporteve (MKRS) synon ruajtjen, mbrojtjen dhe ringjalljen e trashëgimisë së përbashkët të prekshme duke promovuar ndërgjegjësimin dhe sigurimin e mbrojtjes së tij si dhe zgjerimin e mundësive socio-ekonomike për banorët e saj.

 

 

Për më shumë informata, ju lutemi kontaktoni: 

Burbuqe Dobranja, Zyrtare për komunikim në UNDP  

Tel: (038) 249 066 ext. 410;   mob: 049 720 800      e-mail: burbuqe.dobranja@undp.org

Danijela Mitić, Zyrtare në komunikim në UNDP  

Tel: (038) 249 066 ext. 412;    mob: 049 720 824     e-mail: danijela.mitic@undp.org

Enisa Rashlanin Kasemi, Zyrtare për Informim dhe Komunikim, Zyra e BE-së në Kosovë  

email: Enisa.RASHLANIN-KASEMI@eeas.europa.eu

Zana Fetiu, Zyrtare për Marrëdhënie me Publikun, Ministria e Kulturës, Rinisë¸ dhe Sportit

email: Zana.Fetiu@rks-gov.net

Latest article